Fakta

Amsterdam är Nederländernas absolut största stad. Den är också officiellt utsedd till landets huvudstad. Trots detta har den nederländska regeringen tillsammans med parlamentet, statsöverhuvudet och alla olika ambassader sina säten i Haag som därmed också är landets egentliga huvudstad. Under 2013 räknade man fram att det bodde 810 542 invånare och av dessa så är det hela 50 % som har utländsk bakgrund.

Staden har ett mycket rikt kulturliv med över 50 museer. De mest kända är Rijksmuseet, museum i AmsterdamVan Gogh museet, Rembrandt museet samt Anne Franks hus som på senare tid har blivit en oerhört populär sevärdhet. Trots sin tragiska historia så har Anne Frank en mycket viktig historia att berätta. Någonting som staden också har blivit vida känt för är alla sina kanaler och alla de cyklar som har blivit ett mycket populärt transportmedel på de trånga gatorna. Man har beräknat att det i dagsläget finns lite mer än 700 000 cyklar runt om i hela staden. Något som också är unikt med just Amsterdam är att staden har den absolut största ”gamla stan” av alla Europas huvudstäder.

Men Amsterdams lite mer unika karaktär slutar faktiskt inte här. Staden är också känd för att vara världens mest liberala stad eftersom att det inte finns någon annan stad där det är så pass öppet med droger och prostitution som det är i just Amsterdam. Runt om i hela staden finns det idag mer än 230 olika så kallade coffee shops som är små caféer där det bland annat kan köpa olika sorters cannabis som länge varit tolererat i Nederländerna med vissa regler och restriktioner.

Precis utanför staden ligger Schiphol som är en av Europas allra mest trafikerade flygplatser. Vad gäller flygplatsens storlek så är Schiphol idag Europas 4:e största flygplats och den är dessutom också den 14:e största i hela världen med sina totalt 52.5 miljoner passagerare under 2013.

Flygplatsen startade redan under den tidiga början av 1900-talet och var på den tiden endast en militär flygbas. Detta förändrades mycket snabbt när den kommersiella lufttrafiken tog fart. Under 1951 så öppnade Fokker dessutom en egen fabrik i närheten vilket också bidrog till att luftfarten ökade ordentligt. Idag finns det sex olika landningsbanor på Schiphol och den allra senaste av dem invigdes under 2003. Det finns dock nya planer på att eventuellt bygga ut med ännu en landningsbana för att kunna öka flygplatsens kapacitet ytterligare.

Det som är lite annorlunda med just Schiphol är att det endast finns en enda stor terminal som är ansluten till flygplatsen alla gater. Trots detta behöver du aldrig åka buss eller gå särskilt långt för att kunna hitta just din terminal. Den här strukturen är inte bara väldigt smidig utan den gör det också mycket enkelt för passagerarna at hitta var de ska gå trots att själva flygplatsen är väldigt stor. På flygplatsen finns det också ett oerhört bra utbud av affärer och olika resebyråer vilket har gjort flygplatsen mycket populär bland resande från hela världen. Detta kan man också se i de olika mätningarna som International Air traffic Association gör där just Schiphol ofta hamnar mycket högt. På senare tid har man också börjat fundera över att börja bygga ut flygplatsen ännu mer eftersom att den ökar så snabbt i popularitet hela tiden.

Idag är Schiphol också huvudflygplats för bolagen KLM, Martinair och Transavia men tack vare den konstant ökande flygtrafiken så har många av de mindre bolagen valt att landa på lite mindre flygplatser som till exempel Rotterdam, Groningen, Eindhoven eller i Maastricht. Just Schiphol har också blivit en allt mer viktig flygplats för hela Europas flygtrafik och en av anledningarna till detta är att bland annat Heathrow tillsammans med många andra stora flygplatser har börjat nå upp till sina maxgränser på hur mycket trafik de faktiskt kan hantera.

Amsterdam grundades redan under 1200-talet men var under den tiden endast en liten fiskarby precis där den stora floden Amstel har sitt utlopp i floden Ij. Det är också just den här floden som senare kom att ge staden namnet Amsterdam. Själva namnet användes för första gången omkring 1275 i ett dokument som skrevs av greve Floris den femte. I det här dokumentet finns också stadens tullfrihet nedskriven. Några år senare under år 1300 fick staden sina helt egna stadsrättigheter och det var nu som staden började blomstra på riktigt. En av anledningarna till detta var att handeln med Hansan började öka ordentligt.

Platsen som staden ligger på är inte direkt optimalt eftersom att grunden var väldigt instabil och blöt. Av den anledningen började man mycket tidigt med att bygga kanaler för att kunna leda bort vattnet och man valde också att bygga husen på träpålar för att hålla fukten borta. Idag har många av dessa pålar skadats eller börjat ruttna vilket har lett till att många av husen som finns i staden har börjat luta. Av den anledningen har man också börjat med att renovera och göra nya husgrunder runt om i staden.