Fyra måsten i Amsterdam

Vissa menar att hela staden ser ut som den är tagen från en gammal saga. Med sina många, långa och trånga kanaler, sina tulpaner och sina många cyklar är Amsterdam sannerligen en stad som är värd att uppleva. Förutom den sagolika miljön finns givetvis en hel del saker att göra, där vissa är ”viktigare” att göra än andra. I den här texten hittar du fyra måsten i Amsterdam. Planerar du en resa hit är dessa något du inte bör missa.

 

  1. Anne Frank-huset. Fyra måsten i AmsterdamAnne Frank är en av de mest kända och omtalade människorna med koppling till Amsterdam. Redan i låg skolålder fick vi lära oss om hur hon gömde sig från nazisterna i den nederländska huvudstaden. Hennes dagbok läses upp i skolor över hela världen och har översätts till många, många olika språk.

 

Besöker du Anne Franks hus på Prinsengeracht får du, med hjälp av citat från hennes dagbok, foton, filmer och ägodelar, en klar och mycket påtaglig bild av hur livet såg ut för Anne och de andra som gömde sig i annexet till byggnaden. Ett måste i Amsterdam som inte bör missas.

 

  1. Van Gogh-museet. En av de mest kända konstnärerna genom tiderna. På Van Gogh-museet hittar du ungefär 200 målningar och ca 550 skisser av den omtalade konstnären. Därutöver finns utvalda verk av Van Goghs vänner och kollegor samt hundratalsbrev. Är man bara lite intresserad av konst är Van Gogh-museet något som inte bör förbises under en resa hit.

 

  1. Kanske inte den mest kända attraktionen i Amsterdam. Dock är det något som lämnar få besvikna efter att ha varit på ett besök här. Nemo är stadens populärvetenskapliga center och är imponerande både på insidan och på utsidan. Nemo är dessutom perfekt för den som reser med barn, då ett besök här har potential att roa alla – ung som gammal.

 

  1. Den här listan består i mycket hög grad av olika museer, något som inte är en slump. Amsterdam är nämligen världskänt för sina museer, och om man åker till staden är dessa museer några av de saker man inte får missa.

Rijksmuseum är Nederländarnas största museum och mottar varje år över en miljon besökare. Här finns en konstskatt utan dess like som även du, liksom de andra miljontalsbesökarna, måste se. Här hittas allt från guldålderns stora mästerverk till tidiga och mer obskyra verk. Ska du bara besöka ett museum här, och är lite konstintresserad, är Rijksmuseum kanske det allra bästa valet.