Nederländskt kök

mat i AmsterdamMed den mångfald som finns i Amsterdam är det inte alltid man tycker att det känns särskilt viktigt att smaka maten från det traditionella köket, men skulle man vilja så finns det såklart möjlighet!

Nederländskt kök har ofta fisk och vegetabiliska råvaror som utgångspunkt. Landets belägenhet vid havet har skapat stora fisketraditioner, men också lantbrukstraditioner tack vare Nederländernas frodiga jord och platta, öppna landskap. Man äter mycket grönsaker här, och lite kött som komplement, hellre än tvärtom. Till frukost serveras ofta bröd med pålägg medan man till lunch och middag äter lagad mat i form av kött, potatis och grönsaker. Det är inte helt olikt hur vi äter här hemma i Sverige faktiskt.

Kända rätter och råvaror från Nederländerna inkluderar:

  • Edamerost, Goudaost och Leydenost (alla världsberömda ostar)
  • Metworst (torkad, kryddstark korv) och rookworst (rökt korv)
  • Gehaktballen (klassiska köttbullar av hälften fläsk- och hälften nötkött)

Äta i Asterdam

När man ska äta i Amsterdam har man många val och särskilt påtagligt är urvalet av asiatiska restauranger. Gillar man just asiatisk mat så är området Zeedijk i Nieuwmarkt rekommenderat, här finns en myriad av thailändska, indonesiska, japanska och indiska restauranger.

För en riktig kulinarisk lyxupplevelse kan man testa någon av följande restauranger:

  • Ron Blaauw – ett mycket originellt kök som garanterat ger tidigare oupplevda smaksensationer. Innehar två Michelinstjärnor!
  • Ciel Bleu – ytterligare en Michelinmärkt restaurang. Här bjuds man främst på mat från havet, samt en hänförande utsikt över Amsterdam.

Ett hett tips när det gäller restauranger i Amsterdam är att undvika de centrala stekhusen och snabbmatsställena då de i regel är välkända turistfällor med höga priser, dålig mat och ännu sämre service. Det är ungefär samma fenomen som du kan se i Prag och vill du se det med egna ögon kan du här läsa om hotell i Prag som vi gillar.

Vill man äta billigt så är falafelställena och shoarmarestaurangerna ett gott val för att slippa lågkvalitetsmat. Vid Leidsedwardsstraat finns också några billiga italienska restauranger som säljer schyssta pasta- och pizzarätter.

Dricka i Amsterdam

Blir man sugen på kaffe, eller bara känner sig allmänt törstig, så är någon av Amsterdams ”Brown Bars” det ultimata vattenhålet. Brown bars är traditionella pubar som finns i varje kvarter och här dricker man allt från kaffe till öl (Heineken är nederländsk öl!) och starkare alkoholdrycker.

Gå man till en ”Coffee Shop” i tron om att hitta ett sofistikerat utbud av kaffe så får man sig en mindre chock när man väl kommer in. Coffee Shops i Amsterdam säljer cannabis i lösvikt (max fem gram per person och tillfälle).