Sevärdheter

Amsterdam har väldigt många turister som kommer på besök varje år, så staden är väl anpassad för att både underhålla och utbilda. Man får kanske lätt en bild av Amsterdam som ett lättjans näste och även om detta säkert kan uppfattas som korrekt av många besökare så är staden också fullproppad med kulturella upplevelser av mycket hög kvalitet. Det ena behöver inte utesluta det andra och det är Amsterdam ett starkt bevis för.

Oude Kerk

boka hotell i amsterdamOude Kerk är en enorm protestantisk kyrka som omges av mindre hus. Byggnaden står mitt i syndens näste The Red Light District, som en sträng påminnelse om dygd och renlevnad. Den som vandrar omkring i området nattetid kan till och med uppleva kyrkan som fientlig, förmodligen till stor del beroende på hur man förhåller sig till kyrkan i allmänhet.

Den enorma byggnaden är ett arkitektoniskt mästerverk och innehåller bland annat en 1600-talsorgel i original.

Anne Franks hus

I Anne Franks hus i Amsterdam skrevs den dagbok som skulle komma att bli ett av andra världskrigets mest uppmärksammade vittnesmål. Huset består av två, små tomma rum som lämnar ett djupt avtryck i varje besökares själ. Här levde Anne med sin familj och ytterligare en annan judisk familj under de två år som de gömde sig för Nazisterna. Dagboken som Anne skrev finns här på display i original.

Madame Tussauds

Den allra första vaxfiguren som skapades av Marie Tussauds flinka fingrar föreställde ingen mindre än den franske författaren Voltaire. Detta var så länge sedan som 1777 och sedan dess har Madame Tussauds minne levt vidare genom de otaliga, fantastiska vaxfigurer som har skapats i hennes namn. I Amsterdam ligger Tussaudsutställningen på det mycket centrala Damtorget och är sedan länge en av de mest besökta attraktionerna i hela staden.

Trampa runt norra Europas Venedig

Amsterdam kallas ofta för norra Europas Venedig, detta på grund av de kanaler som rinner genom staden. Man går över kanalerna via vackra broar, men den lite äventyrlige tar tillfället i akt att hyra en trampbåt för att uppleva staden via det stämningsfulla vattnet.

I övrigt är Amsterdam en platt och lättframkomlig stad som lämpar sig mycket väl för cykling och eftersom staden har så mycket olika saker att bjuda på så är det en minnesvärd upplevelse att ta sig från en attraktion till en annan med hjälp av cykel.