Utställningar

Det finns över 400 museer i Amsterdam och flertalet av dessa visar multipla utställningar samtidigt. Det är så oerhört mycket som står till buds i Amsterdams museivärld att man lätt blir yr av bara tanken på vilka museer man ska välja att satsa på. Man hinner omöjligt se alla museer under ett besök – såvida inte besöket är flera månader långt och man lägger ner ett heltidsarbete på just museibesök.

Här har vi sammanställt en liten lista på museer som känns extra speciella, om man börjar med dessa så har man åtminstone sett några av de viktigaste av alla fantastiska museer i Amsterdam.

Rijksmuseum

Amsterdams främsta museum innehåller Nederländernas mest imponerande konstsamling – utan konkurrens. I dess ägo finns över en miljon konstverk – varav de flesta är skapade av 1600-talets största holländska konstnärer. En bättre överblick över holländsk konst och historia kan man inte få.

Byggnaden i sig är värd ett besök, den är klassad som världsarv av UNESCO och har nyligen genomgått omfattande restaurering.

Van Gogh Museum

hotell amsterdamHär finns världens största samling av Van Goghs mästerverk, museet är en vittnesbörd av den impressionistiske konstnärens utveckling. Som bonus bjuds man på en hel del av Van Goghs samtida konkurrenter – hans vänner, efterföljare och föregångare.

Detta är helt klart ett av Amsterdams viktigaste museer och obligatoriskt för den konstintresserade, såväl som den kulturellt intresserade. Förbered dig på att inspireras, imponeras och aktiveras!

Joods Historisch Museum

Joods Historisch Museum är ett omfattande judiskt museum med en enorm samling judiskrelaterade verk inom konst, litteratur, fotografi, ljud- och videofiler, samt broschyrer. Endast fem procent av museets innehåll finns på display åt gången, så återbesök på detta imponerande museum är alltid lika intressanta som första besöket. Museibyggnaden är ett synagogkomplex från 1600-talet, bara det!

FOAM

FOAM står för FOtografiemuseum AMsterdam och visar ständigt varierande fotografiska utställningar av såväl världsberömda fotografer som nykomlingar med höga ambitioner. Utöver multimediautställningarna finns det på detta spektakulära museum en tryckbutik och ett bibliotek.

Tropenmuseum

Tropenmuseum är ett av Europas mest framstående etnografiska museum. Här finns hela åtta permanenta utställningar, samt flertalet tillfälliga. Innehållet rör sig inom kategorierna konst, fotografi, musik, objekt och film. Alla kontinenter finns representerade och är man särskilt intresserad kan man gå med i en av de guidade turer som erbjuds.